Online Schilderlessen

Online Schilderlessen deel 1

Online Schilderlessen. Met mijn leerling ben ik momenteel aan het werk aan een serie. Eens per week schilderles en elke les maken we een klein schilderijtje. Een schilderijtje dat heel goed te behappen is en dat tevens elke week een tastbaar resultaat oplevert. De bedoeling is om echt een behapbaar onderwerp te hebben dat steeds een schilderijtje oplevert dat direct aan de muur kan, en waardoor de leerling toch oefent met de les die ik geef in nat-in-nat schilderen in acrylverf. Dit gaat momenteel heel goed.

 

online schilderlessen 1

Eerst neem ik een foto van een onderwerp In dit geval een supersimpel onderwerp. De foto stuur ik op naar de leerling via email en de leerling print het thuis uit. Ik print het ook uit in mijn atlier zodat we precies hetzelfde materiaal hebben.

Online schilderlessen

Online schilderlessen. Online direct lesgeven aan één of meerdere mensen via Google Hangouts. Zo werkt het geweldig. 15 jaar geleden kreeg ik het idee om mijn schilderlessen online te gaan geven. Dat moest helemaal uitgedokterd worden.

Maar er gingen twee woorden door mijn hoofd: ‘online lesgeven’. Dat was het, en dat was de één procent inspiratie, nu nog de 99% transpiratie. Op dat moment waren er nog niet middelen beschikbaar als nu. PDF was er wel, en je had de grote instituten zoals b.v. het LOI dat veel ervaring had met het geven van lessen via postorder.

Online schilderlessen 2

Ik gebruik een geglazuurde wandtegel als palet. terwijl ik aan het mengen ben, heb ik online contact met de leerling via Google Hangouts die live meekijkt hoe ik verf meng.

Geschreven lessen

Door het lesgeven in mijn atelier en bij een stichting in Groningen en Stadskanaal, had ik wel lessen uitgeschreven met illustraties erbij. Dat was een basis. Maar naast de twee worden ‘online lesgeven’ waren er nog twee woorden die in me opkwamen: ‘via Skype’. Dat klonk heel blitz maar nu nog het idee vormgeven.

Online schilderlessen 3

Met het uitgeprinte onderwerp en een klein schilderdoekje van de Action waarop ik het werk voordoe, neem ik live op wat ik doe en de leerling kijkt vanuit haar of zijn atelier live mee en werkt in haar of zijn atelier aan precies hetzelfde doekje. In feite geef ik zo beter les dan in een klaslokaal vol leerlingen want ik doe het letterlijk voor.

Google Hangouts

Via Google Hangouts kom je op een directe manier in contact met een leerling. Je kijkt als leraar in de werkruimte van een leerling en de leerling kijkt rechtstreeks in je atelier. Maar hoe geef je dat vorm? In het begin maakte ik gebruik van de camera in mijn computer en stelde ik een schildersezel driekwart achter me op en dan deed ik dingen voor op papier. De leerling keek langs mij op de tekening en zo keek ik ook bij de leerling mee. Heet werkte niet heel handig. Vaak viel de verbinding weg en na het proberen via Skype en Apple Facebook kwam ik uiteindelijk bij Google hangouts terecht dat het meest stabiele werkte. Maar de opzet van de schildersezel half of driekwart achter me werkte niet lekker.

online schilderlessen 4

Het is belangrijk dat ik in mijn atelier werk met precies dezelfde materialen als de leerling in zijn/haar atelier. Als de leerling alleen de kleuren rood en geel heeft om daarmee oranje te mengen moet ik dat precies ook zo doen in mijn atelier anders weet de leerling nog niet hoe het moet.

Mobieltje

Ik vond het een belachelijk idee om les te geven via een mobieltje maar uiteindelijk wekte dat het beste. De leerling werkt ook op een mobieltje of tablet en je bent flexibel, je kunt je mobieltje makkelijk richten op je palet of op je schilderij.

Statief

ik het begin werkte ik zonder statief. Met één hand verf mengen en met de andere hand het mobieltje vasthouden. En dan kun je het mobieltje niet goed stilhouden. Ik zat me maar af te vragen: wat is het handigst een selfie-stick of een statief? In de praktijk moet je dan een selfie-stick ook weer ergens in plaatsen b.v. een emmer met grint om de stick te stabiliseren…. wel… ingewikkeld. Uiteindelijk zo’n houdertje gekocht voor op het statief dat mijn mobieltje vasthoudt. En dit werkt uiteindelijk het beste. Op het ene moment zet ik mijn statief voor het palet en de leerling kan meekijken hoe k verf meng. Dan verplaats ik het statief en zet het voor de schildersezel. en dan doe ik live voor hoe ik het schilder. Ik werkt een beetje om het statief heen en dat valt heel erg mee het werkt in feite heel goed.