Barokke houtsnijkunst

De in Rusland woonachtige Vladimir Grabowski maak prachtige houtsnijwerken voor kerken andere toepassingen. Het is een vakman die het vak van houtsnijkunst volledig beheerst.  dit zijn de oude ambachten die in sommige oostbloklanden nog steeds bloeiend worden toegepast.

Als je kijkt naar deze video dan zie je hoe iemand uit simpel blok hout een prachtige acanthusblad maakt met prachtige curves. Het begint met het maken van een tekening op een vel papier die wordt doorgedrukt met bijvoorbeeld carbonpapier op het blok hout. Ook het maken van de tekening gebeurt heel zorgvuldig. Is de tekening naar wens dan wordt de tekening doorgedrukt op het blok hout door het vel papier aan de achterkant in te wrijven met houtskool of bijvoorbeeld dmv carbon papier. Daarna wordt de grote vorm door middel van een figuurzaag uitgezaagd uit het blok hout waarna het eigenlijk begin kan worden gemaakt van het houtsnijwerk. Daarbij kiest hij steeds andere beitels en messen om datgene te bereiken wat hij voor ogen heeft.

Langzaam zie je de vorm ontstaan en met steeds verder verfijning komt het Acanthus blad tevoorschijn. Uiteindelijk wordt het helemaal glad geschuurd en is het beeldhouwwerk klaar.

Daarna kan worden gekozen voor verdere behandeling bijvoorbeeld met olie of ze worden verguld. Veel van deze houtsnijwerken worden verguld bijvoorbeeld voor altaarstukken of andere doeleinden in de kerk.

Arts & Crafts Blog

Naast barokke houtsnijkunst zijn er veel meer fraaie oude ambachten. Beheers jij ook een kunstzinnig Ambacht en Arts en Crafts discipline dan vind ik het leuk om over je te schrijven in een blogpost. Er zijn heel wat Arts & Crafts disciplines zoals bijvoorbeeld grafiek waaronder zeefdruk of monoprints,  maar ook glasbewerking, illustraties en ook over de moderne ambachten zoals coderen op een website voor mooie artistieke doeleinden. Domino design vind het leuk om deze Arts en Crafts mensen van dienst te zijn op deze blog.  Ben jij ook een Arts and Crafts professional?  Stuur dan je foto’s of video-linkjes en tekst op naar info@domino-design.nl en ik blog over je. Mijn blog wordt gedeeld via LinkedIn groepen, Facebook en Twitter.